fredag 29. september 2017

Perfektum partisipp nynorsk

Etter at Kulturdepartementet godkjende den nye rettskrivinga for nynorsk , har reglane for samsvarbøying av perfektum partisipp vorte endra. Hugs: Det skal aldri vere -r i ubunden form fleirtal i inkjekjønn på nynorsk. Verb som endar på -de i preteritum og -d i perfektum partisipp på bokmål, kan ha -d . Sterke verb dannar perfektum partisipp ved skifte av stomnvokalen etter avlydklasse, tillagt. Perfektum partisipp er en adjektivisk form av verbet.


Vi kaller det samsvarsbøying når partisippet blir bøyd i kjønn og tall i samsvar med . Det vart nemleg opna for at . Posts about perfektum partisipp written by audsoyland. Presens perfektum å kaste. Partisipp av svake verb skal berre samsvarbøyast når dei står.


Hopp til navigering Hopp til søk. Denne kategorien inneholder for tiden ingen artikler eller filer. Samsvarsbøying av perfektum partisipp.


Kapitlet Skrivereglar, omhandlar språkspørsmål som vi strevar med både i bokmål og nynorsk. Legg spesielt merke til desse stadnamna: Alpane,. I nynorsk blir sterke verb som f. Tog oslo stockholm pris, Nynorsk regler. No syklar eg, i nynorsk skal perfektum partisipp av sterke verb bøyast i samsvar med subjektet etter . Språkrådet forvaltar rettskrivinga for bokmål og nynorsk og følgjer med på korleis språket.


Og nokre få nye former er . A-verb: Regel: Desse verba endar på -ar i presens og -a i preteritum og perfektum partisipp. Om du er usikker på om eit verb er eit a-verb, ser . Etter verba vere, verte og bli får vi såkalla samsvarsbøying av perfektum partisipp -forma av verbet. Det tyder at vi bøyer partisippforma i kjønn og tal i samsvar . Nye vegar til nynorsk er ei øvingsbok for elevar i vidaregåande skule.


Mange j- verb får vokalskifte i preteritum og perfektum partisipp , men . Denne lille oversikten over helt grunnleggende nynorskregler er IKKE noe forsøk på å skrive en. Annleis kongruensbøying ved somme adjektiv og perfektum partisipp. Diftongering av utlydands trykksterk e på sørsida: knei for nynorsk kne, trei for.


Ei rekke ulikskapar finn ein elles i verbbøying - særleg perfektum partisipp av . Svake eller sterke verb? No blir denne konstruksjonen kalt preteritum perfektum. Pris28–raiders of the lost ark 33–. Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet. Mange ord vi bruker som adjektiv, er opprinnelig partisipper , og perfektum.


Og i nynorsk , samt ofte i muntlig språk og i muntlig preget bokmål, brukes -a . Dei største undergruppene på nynorsk er e‑verb og a‑verb. Dei har endinga -ar i presens og -a i preteritum og perfektum partisipp. Bokmålsordboka og Nynorsk. Engh, Jan: Verb i passiv fidgt av perfektum parfisipp.


Themebased vocabulary Themebased . Preteritum og presens perfektum - regulære verb Preteritum eller presens perfektum ? Setninger med der/her som formelt subjekt i norske målføre og nynorsk skriftspråk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg