torsdag 26. november 2015

Norsk språk opprinnelse

Norsk språkhistorie handler om utviklingen av det norske språket fra opprinnelsen i urnordisk fram til moderne norsk. Det er vanlig å dele norsk språkhistorie inn . Gå til Talespråk - Moderne norsk talespråk kan inndeles i norske dialekter samt standardspråk som har sin genetiske opprinnelse (språklig stamtre) i . Korleis blei norsk til norsk ? Kva utvikling har språket vore gjennom? Kva veit vi om historia til orda våre? Språket vårt har ikkje alltid vore slik vi kjenner . VIKØR Frå urnordisk til norrønt Norsk språk har utvikla seg av eit felles skandinavisk språk som vi kallar urnordisk , og som vart brukt. Norges offisielle språk er norsk og samisk.


Norsk tilhører den nordgermanske språkgruppen. I det norske språket finner vi som regel hovedtrykket i den første stavelsen av ordet. Det Norske språket sin opprinnelse. I dag består det norske.


Fra urnordisk i år 2e. Hvor kommer språket vårt fra? Vi gjør rede for noen sentrale likheter og forskjeller mellom norrønt og moderne norsk språk. En fagartikkel om hvordan det norske språket har forandret seg i løpet av de siste to tusen åra. Sammenlignet med Danmark og Sverige har dialektbruk i Norge en sterk stilling.


I filmen forteller Amie om dialektmangfoldet og om bakgrunnen for at det finnes . Britene lånte ikke ord og begreper fra de norske og danske vikingene og deres etterkommere, slik vi har trodd. Grip teksten, VgBasis Norsk språk før og no. Det har resultert i humorkonseptet As we say in Norway på sosiale medier, hvor.


Skrevet av Mathilde Siggaard Linnestad. I over fire hundre år var Norge i union med Danmark. Hvordan har det hatt påvirkning på språket vårt i . Selv om Finland hører til de nordiske landene, er det finske språket helt. Dansk , norsk og svensk tilhører den germanske språkfamilien , som . Namn i Noreg, ei innføring i norsk stadn. Norske innsjønamn IV, Telemark fylke Kjell Venås.


Innføring i norsk språkhistorie Agnete Nesse. Norsk er offisielt språk i Norge og morsmål for de aller fleste av millioner nordmenn. Når svensker og nordmenn møtes forstår de hverandre som regel . Disse ordene er sjelden av norsk opprinnelse , de blir tatt inn fra andre språk og brukt daglig av befolkningen. Vi kan altså si at låneord er en betegnelse på alle . Norgesglasset ser på hvordan det norske språket er formet av andre språk.


Låneordets opprinnelse spiller også inn. Samisk påverknad på norsk språk 1. Universitetet i Tromsø. Artikkelen diskuterer potensiell innverknad frå samisk på norsk i eit di-. Romani er en variant av romani chib som anses å ha sin opprinnelse i India,.


Både i det svenske og norske språket finnes flere eksempler på romaniord. Men det er selvsagt ikke noe nytt i norsk at utenlandske ord blir fornorsket. Ord av fransk opprinnelse som sjåfør , sjalu , eksos og sjef tenker vi . Begge betyr å begynne, men det ene har germansk opprinnelse , det . Gjennomgang av de viktigste utviklingstrekkene i norsk språk fra norrønt, via mellomnorsk.


Finlands grenser, at språket har en lang historie i Norge , og at kvener og finlendere i dag kan ha problemer med . Kvensk språk har felles opphav med finsk og samiske språk. Kvensk ble offisielt anerkjent som et minoritetsspråk i Norge 26. I ulike deler av landet snakker folk forskjellige dialekter, og det kan være store forskjeller . Enkel beskrivelse av litauisk språk.


Mange dialekter – to skriftspråk. Både kunnskaper om andrespråksutvikling, om trekk ved elevers morsmål og om norsk språkstruktur er til god nytte i . Norsk romani og romanés, språket til romfolket. Begge språkene har beholdt et stort felles ordtilfang av indoarisk, iransk, armensk og gresk opprinnelse. I store deler av Norge snakket man sannsynligvis et indoeuropeisk språk i bronsealderen.


Ordet for ku lignet det gammelindiske go eller . Innholdet er tilgjengelig under . Denne siden ble sist redigert 26. Her er en liste over ord av norsk opprinnelse som etterhvert har blitt vanlig i det engelske språk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg