fredag 27. mai 2016

Rare trønderske ord

Trøndere er stort sett ikke så altfor vanskelig å forstå, men hvis de ønsker å være vanskelige, plukker de fram de mest erketrønderske uttrykkene som finnes. Her samler vi opp både ord og uttrykk som kan være vanskelig å forstå for folk med andre dialekter eller kanskje for trøndere selv. Lær dæ ekt trøndersk på 1-2-3.


Her, midt i landet, har vi nemlig noen sære ord og uttrykk som du garantert kommer til å heve et øyenbryn . Trøndersk kan være ganske stygt, men selvsagt på en veldig sjarmerende måte. Legg til et nytt ord. Har du rare fakti, e du tilgjort, har ein uækt oppførsel eiller har mang unota. Trøndernes Fagforening er den eldste foreningen på Universitet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) på Ås, tidligere Norges Landbrukshøgskole (NLH). Mangler: rare Hva er Trøndelags beste dialektord?


NRK Trøndelag – Lokale. Dialektaksjonen skal kåre Norges beste dialektord. I Trøndelag kryr det av fine, rare og nyttige dialektord.


Kanskje blir et trøndersk ord Norges . I lydfilen over kan du høre en liten prat med folk på gata i Trondheim, om rare trønderske ord. Her nevnes INNFUL, SPRUTSJUTTU, KURAT, . Ordsamlling frå Hemsedal, ved Knut Skolt og Margit halbjørhus Wøllo:. Det som kjenneteiknar trndersk er apokope, klyvd infinitiv, tjukk l og palatalisering. Typiske trnderske ord og uttrykk: Lnt 13.


Det er så mange flotte rare ord på Trøndersk ! Navnet Støgglænt, som var den første t-skjorta, fikk jeg fra en trønder ved navn Gar som . Alle dialekter har rare ord , men det trønderske ordet folk flest reagerer mest på ( sett bort fra sjø) er tue. Liker ikke når folk sier ordet bruker. Men for all del, det er ikke bare rare ord , men ganske mange søte. Men når det kommer til rare larviksuttrykk, kommer jeg ikke utenom å gi en. Vi har et ord på trøndersk som nesten er umulig å uttale for andre, så ille at . Samler litt på morsomme og rare ord og uttrykk, så gjerne del hvis du har noen.


Sprut-skjuttu = diare på godt trøndersk ;). MAAANGE rare ord , og jeg kjente igjen ett ord på denne listen. Her er en test for ikke- trøndere. Før man vet ordet av det er postkassen fullstappet med bombetrusler, pulverbrev, fatwaer og. Det finnes ikke noe som heter trøndersk skriftspråk.


Jenstad er en entusiastisk formidler av språk og dialekt, og han har gitt ut en rekke bøker om ord og uttrykk. Han fikk nylig Trøndersk målpris for . Og du skal ikke lete lenge for å finne ord som gir deg latterkrampe. Trøndere kan mange fine lyder, og snakker mest effektivt ved å forkorte alt. Hæstkuken, et vennlig ord - Duration: 2:33. Dette er en liste over ordene som har stått i spalten Aktuelt ord.


Nemninga kvefs er likevel eldgammal hjå oss, men det rare er at variantane med hv- og. Holdt på med en eller annen øvelse med en trøndersk pasient og. Hva betyr disse trønderske ordene ? Helle Rønningen E sjøl oppvokst i et lite tettsted i nord-trøndelag, der det e mang rare ord og uttrykk.


Riktignok kommer hun fra en litt annen plass enn han, men så mange rare ord har de da . Jeg skjønner jo trøndersk. Du får vite hvorfor rare mennesker ikke er merkelige i Danmark og hvorfor . Trøndersk skiller seg ut som dialekten med lavest status på barne-tv og i. SKØPP – fakte, bevegelse: de e se mange rare skøppa på den der manna. Etterretning, et mer saklig ord for spionasje, kan regnes som et brukt. Rosenborg – klarte å sette ord på noe som.


Vi er jo litt rare sånn, at vi skal ha en bestemt type mat til spesielle tider.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg